Burocontainer & Buroflugel

Burocontainer & Buroflugel

Burocontainer & Buroflugel Austria

In 1983, the mountain guide and Austrian businessman Hannes commissioned the architect Peter Lorenz to design an office building in a forest near Innsbruck. With the passing of the years, the client developed an interest in a simple and clear architecture, far removed from the “kitsch” style that is so widely used for buildings devoted to tourism. The Burocontainer project consisted of the extension of the original office building. The design concept reflected a desire to respect the environment and to achieve a complete coalition between the building and the surrounding nature.

Burocontainer & Buroflugel

Two small volumes with a gently sloping roof were built, and connected to the old building by means of a glass bridge. The construction of this building was completed in two months, since the client wanted to minimise the disturbance to his business. For this reason, a prefabricated structure was preferred that responded to the client’s need to speed up the construction process but was not an very economical solution.

Burocontainer & Buroflugel

The main characteristic of these offices is their opening to the exterior. The volumes are dominated by large windows that open onto the forest, so the presence of nature is felt with force in the interior. Only the south-facing walls have no windows, to avoid the intense heat of summer. The exterior of the two volumes was clad with panels of Italian concrete and galvanised steel of different thicknesses, reflecting the client’s desire to avoid the most obvious solutions.

Burocontainer & Buroflugel

The Buroflugel project consisted in the extension of a loft that was not being used efficiently, because the client needed more office space. The design concept adapted perfectly to the existing structure, so the authorities approved the extension. A slightly sloping roof was placed on four pairs of leaning columns, to optimise the base and capital of the column statically. The east side of the building is glazed and a flat grille protects the loft from the direct sunlight. The divisions of the office space were made with panels of industrial glass.

Burocontainer & Buroflugel

Burocontainer & Buroflugel

Burocontainer & Buroflugel